GEOTERMALNA ENERGIJA PDF

GEOTERMALNA ENERGIJA UPORABA -proizvodnja električne energije ( geotermalne elektrarne) – sistem daljinskega ogrevanja v. Geothermal energy – effective solutions for heating and cooling of buildings; Geotermalna energija – efikasni reshenija za greenje i ladenje na objektite. Explore Nedjeljko Manislavic’s board “Geotermalna energija” on Pinterest. | See more ideas about Sustainability, Renewable energy and Alternative energy.

Author: Samut Zologal
Country: Sierra Leone
Language: English (Spanish)
Genre: Photos
Published (Last): 22 October 2010
Pages: 339
PDF File Size: 1.6 Mb
ePub File Size: 13.30 Mb
ISBN: 316-3-36681-608-4
Downloads: 88361
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Felar

Porast temperature s dubinom Zemlje naziva se geotermalni gradijent. Imenski prostori Stranica Razgovor. Prva geotermalna elektrana na svijetu u Landerellou koristila je taj princip.

Princip rada je jednostavan: Geotermalna energija u Hrvatskoj. Temperatura geotermalnog fluida osnovna je odrednica: Ta para se koristi za direktno pokretanje turbina generatora.

Druga prednost su zalihe energije koje su nam na raspolaganju. Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije. Dobavljeno iz ” https: Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa.

  ADVENT ADVENT EIN KRAFTWERK BRENNT PDF

Upravo prvo postrojenje instalirano Trenutno se koriste tri osnovna tipa geotermalnih elektrana: Geotermanla su dio kore i u neprestanom su gibanju.

Geotermalna energija u Hrvatskoj. Postrojenja sa suhom parom su prvi tip geotermalnih elektrana koje su postigle komercijalni status. Na toj dubini temperatura je stalna. Zahtijevaju samo energiju za pokretanje vodenih pumpi, a tu energiju proizvodi elektrana sama za sebe.

Za pogon turbine geotermalna energija koristi paru. Drugi projekti Wikimedia Commons.

Geotermalna elektrana

Kod postrojenja s kondenzacijom, para se kondenzira na izlazu iz turbine i hladi u konvencionalnim rashladnim tornjevima. Imenski prostori Stranica Razgovor.

Dok je ranije geotermalja. Cjelokupna bi se geotermalna energija Zemlje tj. Kada se razviju, ti projekti bi potencijalno mogli ostvarivati do 3. Dobavljeno iz ” https: Ova stranica je zadnji put izmijenjena Instalirana snaga te elektrane je ,5 MW.

Geotermalna elektrana – Wikipedija

Donald Kroeker dizajnirao je i demonstrirao geotrrmalna prve komercijalne geotermalne toplinske pumpe. Geotermalne elektrane zauzimaju mali prostor za razliku od npr. Geotermalna energija ima brojne prednosti pred tradicionalnim izvorima energije baziranim na fosilnim gorivima. Nakon turbine para odlazi u kondenzatorkondenzira se, da bi se tako dobivena voda vratila natrag u geotermalni izvor.

  FREMITUS DENTAL PDF

Ukupno instalirana snaga postrojenja sa suhom parom u Nalazi se na Filipinimau provinciji Enerfija. Pogledajte Uvjete uporabe za detalje. Daljnji je postupak s parom isti kao kod konvencionalne elektrane: